Milyen kártevői vannak a káposztának?

Káposzta gyökér. A káposzta növényvédelmének nehézségei

Milyen kártevői vannak a káposztának?

Növényvédelem

E két károsító határozza meg a fejes káposzta védelmét. A káposztalepke, a repceszár-ormányos, a káposzta-levéltetű, hogyan lehet megszabadulni a fül parazitáitól káposztapoloska és a keresztesvirágúak földibolhái általánosan előforduló és gyakran számottevő kárt okozó fajok.

A tenyészidő hossza szerint négy típusát különböztetjük meg: a rövid tenyészidejű 55—70 nap fajtákat korai, friss fogyasztásra termesztik; a közepes tenyészidejű 70— nap nyári fajtákat szintén friss fogyasztásra termesztik; az őszi és téli fajtákat ipari feldolgozásra és téli tárolásra; az áttelelő fajtákat ősszel ültetik ki és tavasszal takarítják be. A káposztatermelés hagyományait bemutató egyik legnagyobb magyarországi rendezvény a Demecseri Káposztás Napok szeptember

Mindezen kártevők ellen azonban eredményesen használhatók a fejes káposzta védelmére engedélyezett növényvédő szerek. Pénzes Béla ezekkel a gondolatokkal vezette be előadását Ócsán, a Syngenta Seeds káposztás szakmai napján.

A Budapesti Corvinus Egyetem Rovartani Tanszékének vezetője a káposztafélék kártevőiről, és az ellenük való védekezésről beszélt.

Legújabb írások

Nem árt megismételni a káposzta gyökér elhangzottakat, a klímaváltozás miatt pedig új kártevőkkel is számolni kell. Az engedélyezett növényvédő szerek köre alaposan megváltozott, és ezzel a termesztők többsége még nincs tisztában. Pénzes Béla olyan sorrendben mutatta be a kártevőket, ahogy azok a tenyészidőben megjelennek. Jövevények ban, a káposztafélékkel már akkor is sűrűn beültetett Ócsa határában dohánytripszet találtunk a káposztán is — mondta Pénzes Béla. Az akkor ritkaságszámba menő szakmai újdonság ma már hétköznapi kártevő.

A hollandok is felfigyeltek a tripszek káposzta gyökér okozott, Magyarországon észlelt kártételre, és egy-két héten belül már Magyarországon tájékozódtak, hogy megtegyék az első lépéseket a kártevő elleni rezisztencia- nemesítésben.

korbféreg-betegség és az érintett szerv paraziták 2020 hasonló

Később Franciaországban és Olaszországban is megjelent a dohánytripsz, azóta pedig már az első tripszellenálló fajták is megszülettek a nemesítőműhelyekben. Ma már több tucat ilyen fajtát forgalmaznak a cégek.

  • Körülbelül hektáron találunk Magyarországon a káposztaféléket, azonban jellemzően monokultúrás termesztésük a vetésforgó hiánya miatt több növény-egészségügyi problémát vet fel.
  • A káposzta kártevői: káposztalégy és a káposzta-bagolylepke - Növényvédelem - Növénydoktor
  • Bél paraziták kezelése emberben
  • Zöldségtermesztők kézikönyve | Digitális Tankönyvtár

Másik kérdés az éghajlatváltozás: Először nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, most viszont már belátják, hogy az éghajlatváltozás hatása a kártevőegyüttesek változásában is megmutatkozik — mondta a Corvinus Egyetem Rovartani Tanszékének vezetője.

Keresztesvirágúak földibolhái A helyre vetett káposztánál a kelést követően azonnal megjelennek a keresztesvirágúak földibolhái, hámozgatva a néhány leveles növény leveleit.

Meszezéssel a gyökérgolyva ellen

A palántázott növényeknél nem kell vele számolni. A bőrszöveten keletkezett lyukak klorofillveszteségénél sokkal nagyobb baj, hogy a lyukakon át elpárolog a víz a szövetekből, és az apró növények kiszáradnak. Csapdákkal figyelhető, és mivel kora tavasszal károsít, csak olyan szerek jöhetnek számításba, amik alacsony hőmérsékleten is kifejtik a hatásukat, azaz a piretroidok.

A nyár végén megjelenő keresztesvirágúak földibolhái már csak arra figyelmeztetnek, hogy a következő tavasszal is föl kell készülni a jelenlétükre.

Káposztalégy Káposzta gyökér az állat okozza a legnagyobb gondot a káposzta kártevői közül.

  • Milyen betegséget okoz a pinworm
  • Őszi talajmunkák.

Március elején, közepén kezdődik a rajzása; a gyökérnyakra rakja a tojásait, és a talajban élő lárvái károsítanak. A kiterjedt repcetermesztés miatt a talajok szokatlanul nagy számban tartalmaznak káposztalégy-bábokat.

  1. Meszezéssel a gyökérgolyva ellen
  2. Magyarországon a káposztaféléket körülbelül ha-on termesztik, a szabadföldi kertészeti kultúrák közül az egyik legjelentősebb pozíciót foglalják el.

Akkor okoz nagy gondot, ha nincs lehetőség vetésforgóra — például Ócsa környékén. Már a palántanevelőben védekezni kell ellene.

a giardiasis kórokozója

Csak az imágók ellen lehet, például piretroidokkal. A palántanevelőben kijuttatott Actara a káposztalégy ellen is hatásos. Először a hímek, majd napra rá a nőstények jelennek meg. Tojáscsapdával figyelhetjük; a káposzta gyökérnyaka köré tekert filccsíkba rakja a tojását.

Milyen kártevői vannak a káposztának?

A káposztalégy a termesztés első hónapjában okoz gondot, ha ekkor meg tudjuk akadályozni a nyüvek kártételét, akkor nyert ügyünk van — mondta Pénzes Béla. Ormányos, levéltetű, moly A repceszár-ormányos káposzta gyökér káposztaléggyel azonos időben jelenik meg. A káposztalégy elleni érintő hatású rovarölő szer a repceszár-ormányos ellen is hatásos. Sárga káposzta gyökér repül, így az előrejelzésére vízzel telt sárga vödröt használhatunk. Káposzta gyökér késik a káposzta-levéltetű elleni káposzta gyökér, akkor hetekre leáll a káposzta növekedése.

Csak felszívódó rovarölő szerek jöhetnek számításba.

férgek gyermekeknél és kezelés hogyan lehet megszabadulni a pinworms-től

A káposztamoly a káposztatermesztés egyik legelterjedtebb kártevője a világon, Magyarországon azonban egyelőre nem számottevő. Olykor tömegesen jelenik meg, eddig azonban nem okozott nagy kárt. Elképzelhető, hogy az éghajlatváltozással ez is megváltozik.