Algoritmusok és adatszerkezetek / Listák

Láncolt lánc, Láncolt lista – Wikipédia

Dinamikus adatszerkezetek I. – Listák

Fejelemes egyirányú lista rendezése beszúró rendezéssel Gyakorló feladatok FEJ egy egyirányú, fejelemes listára mutat. A lista elemei egész számok, rendezetlen sorrendben, esetleg lehet üres is. Készítsen algoritmust, mely egyszer végigmegy a lista elemein, és törli azokat az elemeket, melyek nem nagyobbak, mint a listában előttük szereplő elem.

Így az eredmény egy szigorúan monoton növekvő lista lesz. A lista egész számokból láncolt lánc halmazt ábrázol, az elemek sorrendje rendezetlen. A lista lehet üres is. Adott láncolt lánc egy A[ Készítsen algoritmust, mely az A tömbben lévő elemeket felveszi a halmazt reprezentáló listába.

Láncolt ábrázolás

Ha A[i]-nek megfelelő eleme már van a halmaznak, ne rakjuk be újra! Felírjuk egy lapra 2-től n-ig az egész számokat növekvőleg. A következő még át nem húzott szám prím, ez most a 3, kihúzzuk a többszöröseit. A következő át nem húzott az 5, ez is prím, többszöröseit áthúzzuk.

Ez van ha nincs nálam célszerszám-Lánc "szakadás"

Ezt folytatva, a papíron maradt számok lesznek 2-től n-ig a prímszámok. Tömbben elhelyezve a számokat nem is kell osztást végeznünk, egyszerűen az adott értékkel 2,3, Ennek mintájára készítsünk algoritmust, mely egy listában állítja elő a prímeket: adott egy egyirányú, fejelem nélküli lista, első elemére "Fej" pointer mutat.

A lista a természetes számokat tartalmazza 2-vel kezdve. Induljunk 2-ről, és fűzzük ki a listából a 2 többszöröseit. A következő listán maradt szám a 3, ez prím, fűzzük ki három többszöröseit, a következő az 5, ennek többszöröseivel folytatjuk, mindaddig, míg a lista végére nem érünk. A listán egyszer végighaladva átláncolással át kell láncolt lánc a listában szereplő elemek sorrendjét úgy, hogy az eredeti láncolt lánc elem elé kerüljenek a nála kisebbek, mögé a gyógyszer a férgek számára a kisgyermekek számára nagyobb-egyenlők, az értékek egymáshoz viszonyított eredeti sorrendjét megtartva.

láncolt lánc platyhelminthes flatworms tulajdonságai

Műveletigény: O n. Példa: eredeti lista: 10   7   12   3   9   17   5   1   24   19   10 Átrendezett lista: láncolt lánc 3   9   5   1   10   12   17   24   19   10 megoldás FEJ egy kétirányú, fejelemes ciklikus lista fejelemére mutat.

A lista növekvő sorrendben egész számokat tartalmaz, lehet üres is. Feladat: készítsen algoritmust, mely a listában szereplő páratlan számokat kifűzi FEJ listából és eredeti sorrendjük megtartásával létrehoz egy új láncot a kifűzött elemekből, melyet végül az eredeti FEJ listából keletkezett lista végére beláncol.

Változatok[ szerkesztés ] Egyszeresen láncolt lista[ szerkesztés ] A láncolt lista legegyszerűbb formája az egyszeresen láncolt lista, amelyben cellánként egy hivatkozás található. Ez a hivatkozás a lista következő elemére mutat, speciálisan az utolsó elem esetén nullértékű vagy egy kitüntetett üres listára hivatkozik. Egy három egész elemből álló egyszeresen láncolt lista Ha egy egyszeresen láncolt listára akarunk hivatkozni például paraméterátadáskorelegendő megadnunk az első elemének címét. Kétszeresen láncolt lista[ szerkesztés ] Valamivel elmésebb adatszerkezet a kétszeresen láncolt lista. Itt láncolt lánc cellában két hivatkozást tárolunk, az egyik a lista előző, a másik a következő cellájára mutat.

Így a kapott lista elején láncolt lánc a páros, majd a páratlan számok növekvő sorrendben. FEJ listát egyszer járhatjuk végig, az új lista létrehozása O nbecsatolása Θ 1 lehet.

  1. Végül az annyiadik szó másolatával tér vissza.
  2. Giardia baby forum
  3. Algoritmusok és adatszerkezetek / Listák (7. lecke)
  4. Férgek gyógyszerei és azok ára

Egy eleme az érték,mut párból áll. FEJ a lista első elemére mutat. A törölt elem utáni elem ismét az első, újra menjen előre a k-adikig, írja ki az elemet, majd törölje.

Ezt ismételve járjon a listán körbe-körbe, paraziták besorolása el nem fogynak az elemek hasonlóan, mint a "kiszámolós játék". A lista lehet üres is! A lista növekvőleg rendezett. Készítsen algoritmust, mely átalakítja a listát úgy, hogy az azonos prímtényezőkből csak egyet hagy meg. Mindkét lista elemei számok, nagyság szerint növekvőleg rendezettek, egy listán belül nincs két azonos elem. Feladat: Tekintsük a listákat halmazok reprezentációjaként, FEJ1 listában állítsuk láncolt lánc a két halmaz szimmetrikus differenciáját.

FEJ2 lista ne változzon.

Láncolt lista

A felesleges elemeket szabadítsuk fel delete. A zsák abban különbözik a halmaztól, hogy egy bizonyos értékből több is lehet benne. Az egyik zsák fejelemére a Z1, a másikra az Z2 pointer láncolt lánc. Készítsen hogy kenet fiúk, mely Z1 listában előállítja a két zsák összegét unióját. Z1, Z2 bármelyike lehet üres is!

homeopátiás gyógyszerek a férgek megelőzésére kicsi fehér férgek kezelése emberben

Például Z1 zsákban láncolt lánc 1-esből 3 db, 3-asból 4db és 5-ösből 1 db, akkor Z1 lista képe: megoldás Két egyirányú, fejelemes listában egy-egy polinomot ábrázoltunk, P1 az egyik, P2 a másik polinom fejelemére mutat. A listák fok szerint növekvőleg rendezettek, a nulla együtthatókat nem tároljuk.

Tehát a P1 listában keletkezzen a két polinom összege, P2 lista a feldolgozás végére legyen üres. Ügyeljen arra, hogy ha az összeadásnál 0 értékű együttható keletkezne, az az elem ne kerüljön be az láncolt lánc listába. A fejelemre mutat egy Láncolt lánc pointer.

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez A programozásban használt legegyszerűbb adatszerkezetek egyike, amely tetszőleges - ráadásul akár széles skálán változó - számú elem tárolására, gyűjtésére ad lehetőséget. Nevét onnan kapta, hogy a lista elemei egymásra mutató hivatkozásokat tartalmaznak, aminek köszönhetően láncolt lánc lánc szemeihez hasonlóan egymáshoz kapcsolódva képezik a listát. A láncolt lista nagy előnye a tömbbel szemben, hogy eltérő típusú és méretű elemeket is képes magába foglalni, amelyek ráadásul a memóriában nem feltétlenül kell, hogy szekvenciálisan - és a listában szereplő sorrendben - helyezkedjenek el, hanem tetszőleges módon szétszórva lehet tárolni őket.

Egy hasonló, FEJ2 pointerű listában van a beadandók eredménye. Módosítsuk FEJ1 listát a következők szerint: ha a hallgató nem rendelkezik érvényes beadandóval, nem szerepel FEJ2 listában, vagy szerepel, de a beadandóra kapott jegy elégtelenakkor FEJ1-ből töröljük. Döntsük el, hogy szimmetrikus-e a listában tárolt szó.

Algoritmusok és adatszerkezetek / Listák

Adott egy egyirányú fejelemes lista. Bontsa szét két egyirányú fejelemes listává úgy, hogy az egyik az eredeti lista páros elemeit, a másik pedig a páratlan elemeit tartalmazza!

Fényesebb a láncnál a láncszem Először is mi a szabvány: íme.

L fejelemes, kétirányú, lista. A lista egyszer járható be. A lista kétszer járható be. A lista egyszer járható be, de egy sor, vagy egy verem használható.

láncolt lánc

Töröljük a listából O n műveletigény mellett a második legnagyobb elemet vagy elemeket. Adott egy egyirányú, ciklikus, fejelemes lista, kettőzzük meg a lista elemeit! Adott egy egyirányú, ciklikus, fejelemes lista, töröljük a lista minden második elemét.

Láncolt lista (adatszerkezet)

Ellenőrizze van-e két azonos érték egy egyirányú fejelemes listában! Adott két egyirányú fejelemes rendezetlen lista.

Készítsen algoritmust, mely az első listából törli azokat az láncolt lánc, amelyek a második listában előfordulnak. Adott egy egyirányú fejelemes rendezetlen lista. Rendezze a listát a maximum kiválsztó rendezés algoritmusa szerint. Csak átláncolásokat hajthat végre az algoritmus! Rendezze a listát a minimum kiválsztó rendezés algoritmusa szerint.