Kisállatorvos - Felnőtt macskák esetében elsősorban a galandférgesség veszélyével kell számolnunk.

Macska parazita

Friss macska parazita kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy egy, a macskákon élő parazita, a Toxoplasma macska parazita veszélyeztetheti az emberek épelméjűségét; depresszív gondolatokat és öngyilkossági hajlamot is eredményezhet, ha az élősködő az emberre telepszik át.

Candida paraziták szivárgó bél

A macskaparazita Fotó: Wikipedia A témával foglalkozó új tanulmány elkészítése során 45 ezer dán nőt vizsgáltak meg a kutatók, akik megállapították, hogy a macskaparazitával fertőzött nők másfélszer gyakrabban kíséreltek meg macska parazita, mint az egészségesek.

Nem biztos, hogy a különbségről csak az élősködő macska parazita, de Teodor Postolachea Maryland Egyetem pszichiátere, a tanulmány vezető szerzője szerint a puszta véletlennél többről lehet szó.

macska parazita tengeri laposfereg

Annak az esélye, hogy valaki öngyilkosságot követ el a parazita közvetlen hatása miatt, elhanyagolhatónak mondható. A vizsgált személyek közül harminc év alatt kevesebb mint ezer nő ártott saját magának, és csupán heten lettek öngyilkosok.

A macskatartásnak számos jó és kevésbé szuper oldala van, utóbbiak közé tartoznak a különböző fertőzések, melyeket macska parazita elkaphatunk. Egy amerikai kutatás azonban — bármilyen hihetetlen — úgy találta, egy bizonyos, cicánkról ránk ragadt élősködő hatással lehet karrierterveinkre is. A Coloradói Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatok során feltárt összefüggések szerint a macskák által hordozott Toxoplasma gondii nevű egysejtű élősködővel való fertőzöttség megnövelheti egy személy ambícióit arra, hogy üzleti vagy vállalkozói tevékenységbe kezdjen — áll egy, a Study Finds  által szemlézett tanulmányban.

Postolache szerint ugyanakkor nem először vették észre, hogy a T. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a betegség a skizofrénia és a bipoláris személyiségzavar rizikófaktora is, valamint az autóbalesetek számát is növeli.

Tartsuk meg a cicát A T. Postolache azonban úgy látja, hogy a legtöbben mégis úgy kerülnek kapcsolatba a parazitával, hogy olyan húst vagy zöldséget esznek, ami még nyers, vagy nincs rendesen átfőzve.

macska parazita milyen halak nem rendelkeznek parazitákkal

A pszichiáter szerint a kutatási eredmények miatt senkinek nem kell megválnia a macskájától. Postolache azt is elmondta, hogy a kutatók egyelőre nincsenek tisztában vele, miként befolyásolja az élősködő az agy működését. A rágcsálókkal végzett kísérletek során megállapították, hogy a parazita cisztákat okoz azokon az agyterületeken, amelyek a viselkedés meghatározásáért felelősek.

Milyen parazita?

A patkányokkal végzett kísérletek során azt is megállapították, macska parazita a fertőzött állatok egy idő után már nem féltek a macskáktólés vonzotta őket a macska vizeletének szaga. Ez viszont ahhoz vezet, hogy az óvatlan patkányokat a macskák könnyebben elkapják és megeszik; a parazita így az állat belébe kerül, macska parazita egyetlen helyre, ahol képes szaporodni.

Háziállat Magazin A macskák és a paraziták 5 CÍMKÉK Macska parazita élősködő élősködők cica cica gondozása cica macska cicatartás cicus cicák cicák betegségei és gondozása cicás képek macska macska az állatorvosnál macska betegség macska parazita betegségek macska fültisztítás macska gondozása macska képek macska orvos macska tartás macska tartása macska vírusos megbetegedései macska ápolása macskabetegségek macskagazdi macskagazdik bolha bolha irtása bolhairtás bolhásság kullancs kullancscsípés tünetei kullancs eltávolítása macskából kullancs elleni szerek kullancs eltávolítása kutyából kullancs kép kullancs vizsgálat kullancscsípés kullancs elleni védekezés kullancsszezon kullncs kiszedése kullncsok A meleg idő, általában a szórakozást jelenti az emberek számára, de a macskák számára kegyetlen lehet. A hőmérsékletváltozás hozzájárul a bolhák, a kullancsok és a szúnyogok szaporodásához. Óvd meg macskádat és otthonodat, a bolhák, kullancsok vagy szúnyogokhoz hasonló, borzalmas parazitáktól.

Robert Yolken, a Johns Hopkins Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője szerint a parazita nem szándékosan élősködik az emberen. Mivel a szaporodása a macska bélrendszeréhez kötődik, az ember megfertőzésének csak akkor lenne értelme, ha a macskák embert ennének.

Szívférgesség - csak egyszerűen

Az emberek csupán járulékos elszenvedői a betegségnek. Maga Yolken két macskát is tart otthon; úgy véli, hogy ez több haszonnal jár, mint kárral.

hogyan lehet megszabadulni a féregféregtől