Növényvédő szerek okozta mérgezések (alkilfoszfát mérgezés)

Mérgező szer

Így az es évek közepére a szarinnál kb.

tabletták férgek huzal

Az első közlemények ezekről az anyagokról ben jelentek meg, és az amerikai mérgező szer a „V”-ágens nevet kapták. A V-ágensek A „V”-idegmérgeket fluor-foszfát-vegyületből állították elő az ötvenes évek végén Svédországban. Tammelin és kutatócsoportja után ezeket a vegyületeket Tammelin-észtereknek is nevezik. A fluor-acetátokat és fluor-karbonsavakat már a múlt század végén felfedezték Swarts,de mérgező hatásukat még nem ismerték. A vegyi fegyverként is bevethető V-anyagok közül a VX-kód viselőjére esett a választás, melynek nagyüzemi gyártása áprilisában kezdődött el, kémiai szerkezetét azonban csak ben hozták nyilvánosságra.

A V-ágensek mérgező szer ma ismert legveszélyesebb ideggázok közé tartoznak, melyek szor, de akár szer is mérgezőbbek lehetnek a többi harcanyagnál. Tehát teljes mértékben kimerítik a tömegpusztítás kritériumait, ami elsősorban azért nyugtalanító, mert egy esetleges vegyi háborúban a megsemmisítő csapásmérésnél valószínűleg ilyen anyagokat vetnének be a védtelen lakosság ellen.

Tekintettel arra, hogy ezek a vegyületek igen kevéssé illékonyak, hetekig, hónapokig is megmaradhatnak azon területen, mérgező szer eljuttatták őket. Bináris technológia Eddig csak azokat a harcanyagokat mutattam be, melyeket előre elkészítettek és ezeket alkalmazták töltetként.

Méreg – Wikipédia

Létezik azonban egy másik, ún. A bináris technológia azt jelenti, hogy az idegméreg szintézisének utolsó lépését a gyárból a robbanófejbe helyezik át, amely végső reaktorként működik.

Az alap ellátáshoz nem kell képzett egészségügyisnek lennünk, de a szakmai segítség megérkezéséig minden mérgező szer meg kell tenni a helyzethez és a képességünkhöz mérten. Munkahelyi vagy otthoni baleset során, amikor fennáll a mérgezés gyanúja, vagy már megbizonyosodtunk az esetről, azonnal meg kell akadályozni a növényvédő szer további felszívódását. Ezalatt értesíteni kell a mentőket ha lehet, a terméket azonosítva és megkezdeni az ellátást.

A kiindulási harcanyagokat tartályokban tárolják és csak akkor keverik össze, ill. A felhasználás pillanatáig tehát a lőszer viszonylag ártalmatlan kiindulási anyagokat tartalmaz. A két folyékony komponenst tartalmazó tartályt egymás után helyezik a hüvelybe.

Vegyszermérgezések

Kilövéskor a tehetetlenségi erő az első tartályban lévő folyadékot a hátsó tartályba préseli, miközben áttöri a tartályokat elválasztó falat és a mérgező szer révén a reakció bekövetkezik.

Illékonyságuk azonban különböző. Közülük a szarin az egyik legillékonyabb, és emiatt elsősorban a légzőszerveken keresztül jut a szervezetbe. A VX konzisztenciája ezzel szemben olajszerű és a legkevésbé illó, ezért a stabilis vegyi fegyverek csoportjába sorolják.

Gyógyszermérgezések: a fájdalomcsillapítóktól az altatókig

Elsősorban a bőrön keresztül fejti ki hatását. A szomán, a tabun és a GF illékonysága a szarin és a VX közé esik. A szarin vízben jól oldódik, míg a VX azzal a váratlan tulajdonsággal mérgező szer, hogy a hideg 9,5 °C-nál hidegebb víz jobban oldja, mint a meleg. Kémiai szempontból az idegmérgek legfontosabb jellemzője a molekulák foszfor- P- és halogén- X- atomja közötti kötés reakciókészsége.

Mérgező szer kémiai reakciók közvetlenül a foszforatomon történnek. A P–X atom közötti kötést ugyanis a nukleofil anyagok pl. Így vizes oldatban, már semleges pH-n, megindul az idegmérgek bomlása, a reakció lúgos közegben erősen felgyorsul, és a bomlástermék a már nem mérgező foszforsav lesz.

A nem mérgező foszforsav keletkezése más módon is elősegíthető. Így melegítéssel vagy katalizátorral pl. Ez a hidrolízis az alapja a legtöbb méregtelenítési eljárásnak is.

A szabad gyökök olyan molekulák vagy molekulafragmentumok, amelyek külső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ez a biszkvaterner vegyület a pneumocytákban kumulálódik, majd a citokróm P reduktáztól elektront felvéve monokation-gyökké alakul.

Egy G-ágenssel szennyezett terület mentesítése néhány nap alatt magától végbemegy. A V-ágensek viszont hetekig is a mérgezett területen maradhatnak kisebb illékonyságuk és vízzel szembeni nagyobb stabilitásuk következtében. A VX nagy része lúg hatására pH 7–10 nem illékony hidrolízistermékké mérgező szer át, mely – szerencsére – már nem képes behatolni a bőrbe. A foszforatomon bekövetkező nukleofiltámadás az alapja az idegmérgek kimutatására szolgáló különböző színreakcióknak mérgező szer.

férgek kezelésére szolgáló készítmények terhes nők számára az ember keresztirányú keresztmetszete

A fluor-acetát típusú harcanyagok az előző vegyületekhez képest bár kevésbé toxikusak, az ivóvíz és az élelmiszerkészletek szennyezésére alkalmasak lehetnek. Az idegmérgek élettani hatásai Az idegmérgek gáz, aeroszol, illetve folyadék formájukban – belégzéssel vagy a bőrön keresztül – juthatnak be a szervezetbe. A testbe való belépés útja mérgező szer meghatározza, hogy a méreg milyen gyorsan kezd hatni. Ez a kialakuló tüneteket és bizonyos fokig azok mérgező szer sorrendjét is meghatározza. Nem kétséges, hogy a mérgezés akkor jelentkezik a leggyorsabban, ha a méreg a légutakon át jutott be a szervezetbe.

Mivel a tüdő felülete hatalmas, és apró kapillárisereinek kiterjedt hálózata révén intenzív keringést biztosít a gázcsere számára, sajnos, az idegméreg igen gyorsan be tud jutni a mérgező szer és gyorsan eléri a célszervet. Ha a méreg a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, a mérgezési tünetek később jelentkeznek.

Növényvédő szerek okozta mérgezések (alkilfoszfát mérgezés)

Mivel az idegmérgek többé-kevésbé zsíroldhatók, ezért bár a bőr külső rétegein át tudnak hatolni, időbe telik, amíg mérgező szer méreg eléri a mélyebben fekvő véredényeket.

Következésképpen az első tünetek csak perccel a kezdeti expozíció után jelentkeznek. Ezt követően a mérgezés tünetei egyre határozottabban jelentkeznek.

Ez azonban függ a mérgezés erősségétől is. Kis idegméregdózis csak kismértékű mérgezést okoz.

Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt A permetezőszerek okozta mérgezések hazánkban az európai átlagnál sokkal gyakrabban fordulnak elő.

Ennek jellegzetes tünete a fokozott nyálképződés, orrfolyás és a mellkasban fellépő nyomásérzet. A szem alkalmazkodóképessége romlik, a rövid távú látás torzul, és az áldozat fájdalmat érez, ha közeli tárgyra próbál fokuszálni.

A pupilla összehúzódik, ami rontja az esti látást.

Kapcsolódó cikkek

Ezt gyakran fejfájás is kíséri. Kevésbé specifikus tünetek is felléphetnek, mint a zavart beszéd, hallucinálás, émelygés és levertség. Nagyobb dózis esetén sokkal drámaibbak a következmények.

mérgező szer

A nagyrészt belélegzett, kisebb részt a bőrön át felszívódott méreg – hörgőszűkület miatt – nehéz légzést, az erős nyálkakiválasztás miatt pedig köhögést okoz. Erős nyálürítés léphet fel, az áldozat izzad és a szeme erősen könnyezik.

A gyomor- és béltraktusban mérgező szer kellemetlen érzetből hányás és görcs alakulhat ki. A vizelet és a széklet nem akaratlagos ürítése szintén a kórkép része. A vázizmok tünetei nagyon tipikusak: ez közepes erősségű mérgezés esetén izomgyengeségben, helyi remegésben vagy éppen görcsös összehúzódásokban nyilvánulhat meg. Mivel az izmok nem kapnak jelzést az elernyedésre, állandóan feszítve, görcsös állapotban maradnak.

Az idegmérgek által okozott izombénulás kiterjedhet a légzőrendszerre és a központi idegrendszer légzésközpontjára is. Ez a két hatás együttesen jelenti a fulladásos halál közvetlen okát.

A mérgezési tünetsor a szarin és a szomán esetén hasonló. A mérgezett személy kezdetben csak fejfájást, mérgező szer nyál- és orrváladék-képződést, asztmaszerű légzést érez, melyhez erős félelemérzet is társul. Nem sokkal ezután izom- és bélgörcsök jelentkeznek hányás kíséretében, végül eszméletvesztés és légzésbénulás következik be, mely rendszerint fulladásos halálhoz vezet. A „V” típusú idegmérgek a szervezetbe szennyezett élelmiszer fogyasztásával, belélegzéssel vagy akár a bőrön át is bekerülhetnek.

  1. A farmakológia alapjai | Digitális Tankönyvtár
  2. A mérgezésekről általában, a marószer mérgezések II.
  3. Lapos férgek címe
  4. Milyen gyógymód a férgek ellen
  5. TCA-típusú antidepresszánsok Sajnos ezek képezik a halálos gyógyszermérgezések gyakori okát, könnyen túladagolhatóak, mert "terápiás indexük" eléggé szűk.

Bőrön keresztül felszívódva a legtöbb harcanyag szer kevésbé mérgező, mint belélegezve. Ezeknél az anyagoknál az ilyen különbség elhanyagolható például a VX bőrön át felszívódva szor mérgezőbb a szarinnál! A normálruházaton minden gond nélkül áthatolnak és perc alatt felszívódnak. A halálos mennyiség egy átlagos ember számára mindössze mg! Amíg mérgező szer cián-hidrogén esetén 0,3 g kell ahhoz, hogy valaki belehaljon a mérgezésbe, addig ekkora mennyiségű VX akár emberrel is végezhet!

A mérgezés erőssége függ az idegméreg koncentrációjától C és az expozíció időtartamától t. Nagy koncentrációknál a toxikus hatás egyszerűen a Ct szorzat alapján számítható ki. Kis koncentrációk esetében ez az egyszerű összefüggés nem érvényes, mert az emberi test képes bizonyos mértékű méregtelenítésre.

Ilyenkor az azonos hatás eléréséhez hosszabb expozíciós idő szükséges.

5 mérgező kapcsolat típus - MySchool

A gyakorlatban az idegmérgek toxicitásának jellemzésére az ún. LD50 értéket szokás megadni lásd a 2. A bőrön keresztüli expozíciónál azért sokkal nagyobbak a hatásbeli különbségek, mert az illékonyabb mérgek hamarabb elpárolognak a felületről.

Ha a méreg nem a bőrön át jutott a szervezetbe, hanem az előbb említett belégzéses módon, akkor a hatást az LCt50 értékkel jellemzik. Az mérgező szer hatásmechanizmusa Az idegmérgek hatása azon alapszik, hogy meggátolják a kémiai idegingerület-átvitelt a központi idegrendszerben.

mérgező szer

Az alkil-foszfát típusú idegmérgek központi támadáspontja a paraszimpatikus beidegzésért felelős ún. Mint ismeretes, a neurotranszmisszió morfológiailag jól definiált helyen, a szinapszisokban történik 1.

A szinapszisban az mérgező szer küldő idegsejt axonvégződése alkotja a preszinaptikus terminálist, melyet a szinaptikus rés választ el a posztszinaptikus neuron vagy beidegzett sejt, pl.