Állatrendszertani gyakorlatok | Digitális Tankönyvtár

Nyakplatyhelminthes planaria

A törzs és az endozoikus fajok ismertetésétől itt eltekintünk. A szabadonélő laposférgek szabad szemmel látható képviselői nyakplatyhelminthes planaria mutatunk be jellemző és gyakori hazai fajokat. Osztály: Turbellaria — Örvényférgek Csillós epidermiszük van, a Catenulida rend kivételével a hámban nyálkapálcák rhabdit helyezkednek el amelyek kilövellhető tartalma nyálkaréteget képez, amely védekezésre és zsákmányszerzésre szolgálhat.

A bélcsatorna fejlett, a szájnyílás a többnyire a kiölthető, embrionális előbél eredetű garatba vezet, majd onnan a vakon végződő középbélbe.

A középbél lehet egy vagy többágú, egyes csoportokban látható vakzsákokba vezet, máshol ezek nyakplatyhelminthes planaria.

Állatrendszertani gyakorlatok | Digitális Tankönyvtár

Kiválasztószervük elővesécske. Hímnősek, petéik általában jelentős mennyiségű szikanyagot tartalmaznak.

emberi ostorférges tünetek

Megtermékenyített petéiket gyakran kokonban rakják le. Az ősibb csoportokban jellemző az ivartalan szaporodás, láncképzéssel. Több csoport például a planáriák nagyfokú regenerációra képes. Ragadozók, kisebb állatokat és mikroszervezeteket, továbbá dögöt fogyasztanak. Míg a hazai vizekben és nedves talajokban nyakplatyhelminthes planaria mikroszkopikus és 2 mm alatti örvényférgek fajszáma százas nagyságrendű, a legnagyobb testűek, a planáriák húsznál is kevesebb fajt számlálnak.

A csoport parafiletikus, rendszerük 12 rendet különböztet meg, közülük a nálunk legnépesebb Rhabdocoela és legnagyobb testű Nyakplatyhelminthes planaria fajokat tartalmazókat mutatjuk be. Rend: Rhabdocoela — Egyenesbelű örvényférgek A hagymaszerűen duzzadt garatból egyetlen hosszú, hátrafelé nyúló középbél—ág ered, vakzsákok nincsenek.

Nagy nyakplatyhelminthes planaria, változatos csoport, édesvizekben gyakoriak. Méretük — μm között van.

A családba többnyire édesvízi fajok tartoznak, gyakoriak nedves talajban is. Számos faj zoochlorellákkal él szimbiózisban pl. Morfológiai alapon nehéz a fajokat megkülönböztetni. A molekuláris filogenetikai vizsgálatok szerint a csoport polifiletikus.

Nemcsak ragadozó, kannibál is a Franciaország kertjeiben garázdálkodó gigantikus laposféreg - Qubit

Mesostoma fajok. Tartóspetéik az állat testében a fejlődés során jól látható, nagy férgek név kokonokban találhatók.

A Mesostoma ehrenbergi 15 mm—re is megnő, teste elöl kihegyesedő, lapos, a rhabditok erős szegélyt rajzolnak a test két oldalán. Szája a hátsó testfél elején nyílik.

  1. Férgek gyermekeknél, a pinworms tünetei és kezelése
  2. Ferges baba szeklet
  3. Biztonságos féregtabletta gyermekek számára

Hasoldalán nagy mennyiségű nyálkapálca található. Táplálékát kerekesférgek, egyéb apró férgek, kisrákok az általuk képzett nyálkafonalak segítségével szerzi. Tiszta, átlátszó állóvizekben a vízinövények felületén fordul elő.

A Mesostoma lingua legfeljebb 9 mm hosszú, vörösbarna, iszapos tavak, pocsolyák alzatán él. Rend: Tricladida — Hármasbelű örvényférgek A vakon végződő középbél három fő ágra oszlik. Alrend: Continenticola Az alrendet a molekuláris filogenetikai vizsgálatok eredményei nyomán hozták létre.

Édesvízi és szárazföldi planáriák tartoznak ide. Öregcsalád: Planarioidea Holarktikus elterjedésű planáriák, három család tartozik ide. Család: Dendrocoelidae A garat hosszanti és körkörös izomrostjai nem különülnek el két rétegre.

HARMADIK REND: Hármasbelűek (Tricladida)

Dendrocoelum lacteum — tejfehér planária. Hossza legfeljebb 26 mm. Feji vége csapott, oldalsó fülszerű nyúlványai mozgathatók. Tejfehér színű, táplálkozás után a bél vöröses barna sávként tűnik át a testen.

Két feltünő, fekete szeme a test széléhez közelebb helyezkedik el, mint egymáshoz képest. Álló— és folyóvizekben országszerte elterjedt.

nyakplatyhelminthes planaria

Család: Planariidae Tapadószervük nincs. A garat hosszanti és körkörös nyakplatyhelminthes planaria elkülönülnek egymástól. Planaria torva — mocsári planária. Legfeljebb 20 mm hosszú, elülső testvége csapott, szinte szögletes. Fülszerű lebenyei auricula nincsenek. Színe a sötétbarnától a feketéig terjed. Az elülső testvég mögött elhelyezkedő két sötét szemet színtelen udvar veszi körül. Alföldi lassúfolyású és állóvizek lakója, főként vízinövényeken él. Crenobia alpina — szarvas planária vagy alpesi planária.

Legfeljebb 16 mm hosszú, karcsú teste elöl szögletes, csapott, két vékony, ferdén előre kitüremíthető nyúlvánnyal. Színe igen nyakplatyhelminthes planaria, többnyire palaszürke, vagy fekete, de néha zöldes, vöröses, barna, vagy fehér is lehet. Két szeme a homloktól távolabb helyezkedik el. Hőmérsékletre nézve igen szűktűrésű faj, Magyarországon a középhegységek hidegvizű forráskifolyóiban és az első száz méteres patakszakaszokon található meg, lejjebb nyakplatyhelminthes planaria a sokszemű szarvas planária Polycelis felina váltja fel.

Elsősorban bolharákokat fogyaszt.

HARMADIK REND: Hármasbelűek (Tricladida) | Brehm: Állatok világa | Kézikönyvtár

Legfeljebb 15 ºC—os vízhőmérsékletet visel el. Elsősorban mészkőhegységek lakója, a savas kémhatású vizeket kerüli. Az Alpokban az erősen áramló patakok lakója.

nyakplatyhelminthes planaria házi férgek gyógyszerei

Észak—Európában nyáron szűznemzéssel szaporodik. Jégkorszaki reliktum faj. Európa nagy részén és keletfelé Szibériáig elterjedt.

Nemcsak ragadozó, kannibál is a Franciaország kertjeiben garázdálkodó gigantikus laposféreg

Polycelis nigra — sokszemű planária. Teste 12 mm hosszú, színe igen változatos, zöldes, barnás, vöröses, sárgás, szürke vagy fekete lehet. Elülső testvége tompán kicsúcsosodik. A test elülső harmadának szegélyén számos apró pigmentserleg szeme van. Hegylábak és sík területek patakjaiban és tiszta nyakplatyhelminthes planaria él. Rokona a sokszemű szarvas planária Polycelis felina a hidegvizű hegyi patakok lakója.

Öregcsalád: Geoplanoidea Az öregcsaládot a többnyire trópusi elterjedésű szárazföldi planáriák Geoplanidae és az édesvízi planáriák Dugesiidae alkotják. Család: Geoplanidae Bipalium kewense — növényházi örvényféreg.

Teljes szövegű keresés HARMADIK REND: Hármasbelűek Tricladida Az örvényférgekre vonatkozó tudásunk túlnyomórésze ezeknek az állatoknak a vizsgálatán alapszik, mivel ezek az előbb letárgyalt két csoportbelieknél jóval nagyobbak, így könnyebben gyűjthetők s szabad szemmel könnyen megfigyelhetők. Nevüket, mint fönnebb megjegyeztük, onnan kapták, mert emésztőbelük három főágra oszlik.

Akár 30 cm hosszú szárazföldi örvényféreg, alapszíne narancssárga, testén öt sötétbarna hosszanti sáv húzódik végig. Feji vége kétoldalt baltaszerűen kiszélesedik. Mozgás közben intenzív nyálkaelválasztást mutatnak, útjukat a nyálkaösvény jelzi.

Elsősorban éjszaka aktívak, nappal az avarban, vagy kövek alatt rejtőznek. Délkelet—Ázsiában őshonos inváziós faj, amely dísznövények talajával került be először Nyakplatyhelminthes planaria, a londoni Kew Gardens botanikus kertbe, majd Amerikába és Ausztráliába.

helminták betegségei parazita toxoplazmózis

Az USA déli államaiban és Sydney környékén nyakplatyhelminthes planaria élő populációi vannak. Rovarlárvákat, csigákat és férgeket fogyaszt, kellemetlen ízű nyakplatyhelminthes planaria miatt őt azonban nemigen fogyasztják. A giliszták kifalásával jelentősen csökkenti az avarlebontás hatékonyságát. A mérsékeltövi területeken ivartalanul, fragmentálódással szaporodik.

Európában nyakplatyhelminthes planaria előfordulása Németországban a frankfurti állatkert pálmaházában és Csehországban ismert, éghajlati okok miatt azonban a szabad természetben nem fordul elő. Család: Dugesiidae A család apomorf bélyege a női ivarszerv ultrastruktúrája. Szemük mindig több fotoreceptor sejtből álló pigmentserleg szem. Világszerte elterjedtek. Dugesia gonocephala — füles planária.

Legfeljebb 25 mm hosszú, feji vége kúposan előre domborodik.

hogyan lehet megszabadulni a bőr parazitáitól csepp a bolhák és férgek frontvonalától

Oldalsó fülszerű nyúlványai auricula mozgathatók.