Baktériumok

Parazita hőmérséklete

Az éghajlatváltozás miatt a világ minden tájára eljuthat a malária Jeki Gabriella A Penn State és az Exeter Egyetem új tanulmánya szerint alacsonyabb hőmérsékleten a maláriaparazita gyorsabban kifejlődik a szúnyogokban, mint azt valaha gondolták volna.

Az eredmények parazita hőmérséklete mutatják, hogy még az enyhe éghajlatváltozás is növeli több százezer embernél a malária kockázatát a világ olyan területein, ahol fereg a szekletben kepek betegség jelenleg nincs jelen.

giardia sintomas y tratamiento kerekesférgek

Az új eredmények megkérdőjelezik a korábbi elméleteket A Penn State és az Exeter Egyetem új tanulmánya a globális éghajlatváltozást okolja a malária terjedéséért.

Az emberre irányuló malária átviteli sebessége határozottan függ a szúnyogok fejlődésének idejétől — magyarázta Matthew Thomas, a Penn State Egyetem ökológiai entomológia professzora. Maláriaszúnyog Anopheles.

Vigyázat! A paraziták nem alszanak téli álmot!

Forrás: Wikimedia Commons A korábbi tanulmányok szerint a maláriaszúnyogok lárvái egyszerűen nem tudnak elég gyorsan fejlődni a hűvös éghajlaton ahhoz, hogy képesek legyenek megfertőzni az embereket.

Az akkori elmélet azt bizonygatta, hogy a maláriaszúnyogok életciklusa lényegében hosszabb időt vesz igénybe, mint a fertőzés esetleges terjedése. Ez a kutatás azonban csaknem egy évszázaddal parazita hőmérséklete készült, amelyben csupán egyetlen, orosz szúnyogfajt vizsgáltak. A jelenlegi eredmények viszont megkérdőjelezi ezt a maláriabiológiában régóta fennálló modellt.

Az éghajlatváltozás miatt a világ minden tájára eljuthat a malária

Természetes körülményeket szimuláltak A csapat Anopheles stephensi-t és Anopheles gambiae-t, a világ két legfontosabb maláriaszúnyogját vizsgálta. Ezeket a rovarokat a laborban különböző hőmérsékleten Celsius fok tartották és megnézték, hogyan fejlődik a parazita.

A kontrollcsoport tagjainak 27 Celsius fokot kellett kibírniuk. Utóbbi az a hőmérséklet, ahol a malária átvitele a legmagasabb.

A vírus szúnyogcsípéssel kerülhet a vérárambaForrás: Photographer: James Gathany A kutatók a napi átlagos hőmérsékletet folyamatosan változtatták, hogy szimulálják az olyan, természetes parazita hőmérséklete, mint például a nappal-éjszaka változásait és más eseményeket. Összesen 56 napig figyelték a rovarokat. Arra jutottak, hogy parazita hőmérséklete maláriaparazitának mindössze 31 napra volt szüksége ahhoz, hogy kifejlődjön, és a melegebb hőmérséklet egyértelműen elősegítette a gyorsabb növekedését.

9 félelmetes élősködő, ami akár benned is ott lehet

A melegedő időjárási viszonyok mellett a maláriaszúnyogoknak mindössze 27 napra parazita hőmérséklete szükségük. A paraziták fejlődési üteme egyre parazita hőmérséklete Az eredményeink azt mutatják, hogy még a legkisebb hőmérsékleti növekedés is drasztikusan növelheti a malária fertőzésének előfordulását, mivel a paraziták sokkal gyorsabban fejlődnek ezeknél az alacsonyabb hőmérsékleteken, mint korábban becsülték — mondta Jessica Waite, a Penn State vezető kutatója.

parazita gyógyszer gyerekeknek fórum helminthiasis leírása

A szúnyogok egyfajta élő injekcióstűként viselkednekForrás: South Burnett Times Waite szerint ez azt is jelenti, hogy Afrika és Dél-Amerika magasabb vidékein élő emberek milliói válnak kiszolgáltatottá a malária fertőzésének, mivel az éghajlatváltozás miatt enyhén növekedik az átlagos hőmérséklet ezeken a területeken. A fertőző maláriaszúnyogok ugyanis olyan helyekre is eljuthatnak, ahol a betegség eddig nem jelent meg.

A kutatók eredményeiket a Biology Letters tudományos folyóiratban publikálták.

bőr paraziták gyógynövényes kezelés