Parasitologia Hungarica 9. (Budapest, ) | Könyvtár | Hungaricana

Trichinosis zoonosis

Navigációs menü

Ajánlom December én az RTL Klub Fókusz című műsorának vezetője a feketevágásból származó disznóhús kapcsán azzal lepte meg a nagyérdeműt, hogy a trichinosis nevű "baktériummal" fertőzött, kellően át nem sütött disznóhús az életünket veszélyeztető betegséget eredményez. A riportban megszólal egy délvidéki disznótartó, egy boncolásban legalábbis jártas böllér, egy trichinellosison átesett beteg és egy orvosnő.

trichinosis zoonosis pinworm fertőzés kezelésére

Aki egyáltalán, az baktériumról és bacilusról beszél, amit perzseléssel, a hasüreg meleg vizes átmosásával, esetleg a kolbász melegfüstölésével lehet megúszni. Nos, eddig tart az engem elképesztő új keletű tévhit.

Spontán perforáció után a kitenyésző baktériumok között már a külső hallójárat kolonizáló mikrobái is jelen vannak, ami a terápiában félrevezető lehet. Első választandó antibiotikum az amoxicillin, amely az esetek túlnyomó többségében hatékony, a rendelkezésre álló készítmények íze a gyermekek számára elfogadható, és a készítmények ára sem magas. Penicillinrezisztens pneumococcusok által okozott otitisben azonban a hatékonyság elmaradhat.

Gyermeki emlékezetem szerint ezt a debreceni böllérek sem így tudták, de középiskolában sem így tanultam. A vékonybélben élősködő Trichinella spiralis ugyanis hengeres féreg Nematodaamelynek annyi köze van a baktériumokhoz, trichinosis zoonosis a papucsállatkának a gilisztához.

SZÁM,

Szóval a fenti zoonosis állatról emberre terjedő betegségek a felületes riporttal ellentétben az alábbiak szerint alakul: az izomszöveti egértől a jegesmedvéig cisztában várakozó fiatal lárva várja a húsevőt. Ezt nevezik népiesen trichinosis zoonosis trichina. Ez a ciszta hónapokig, sőt évekig nyugalomban maradhat, s ez az, amelynek átsütésekor a benne lévő féreg elpusztul.

aszcaris fertőzés jelei felnőtteknél

Perzselés, meleg vizes öblítés, de füstölés sem megoldás az elkerülésére. A húsevők gyomrában és vékonybelében a ciszta emésztésre kerül, a féreglárva kiszabadul, és ez utóbbiban letelepedik.

A már itt kelő lárvák a nyirokrendszeren keresztül szóródnak szét a testben, eközben a szívbe és a tüdőbe is eljutnak, amelyeket életveszélyesen károsíthatnak százalékos halálozási arány.

trichinosis zoonosis

A lárvák végül az izomszövetben tokozódnak be és várják a következő húsevőt. Hoszszabb idő után a ciszta elmeszesedik, és a lárva elhal.

trichinosis zoonosis férgek koprogramja

Az USA bizonyos vidékein a lakosság százalékának izomszövetében is található elmeszesedett ciszta, amely alacsony fertőzöttség után, tünetek nélküli kórfolyamatra utal.

Az esetek egy kisebb részében a borsókás hús elfogyasztása után lázzal és hasi fájdalmakkal néhány nap múlva kezdődik a trichinellosis.

Trichinosis

Kínos tehát, de ez esetben a figyelmünk középpontjába bizony nem az állatorvosok rutintudása került, s a Fókusz stábjának kellene tudni, miért - most már nem először - fókuszálásra képtelen biológiából.